Vaccinatiegegevens

Dankzij Vitalink kunnen u en uw zorgverleners op elk moment nakijken welke vaccins u allemaal al gekregen hebt. De vaccins die u als baby of tiener gekregen hebt, vaccins van toen u op reis ging, herhalingsvaccinaties… Dat heet het vaccinatieschema.

Per vaccin staat in Vitalink deze informatie:

  • de ziekte waartegen u werd gevaccineerd
  • de datum van uw vaccinatie tegen de ziekte
  • de naam van het vaccin dat werd toegediend

Uw eigen gegevens kunt u zien via My Health Viewer

Waarom delen met Vitalink?

Staan uw vaccins in Vitalink, dan kunnen u en uw zorgverlener op elk moment nakijken tegen welke ziektes u beschermd bent en of u geen (herhalings)vaccinatie moet krijgen. Zo vermijdt u dat u te vaak tegen dezelfde ziekte wordt ingeënt. Uw zorgverleners kunnen op elk moment checken of u voldoende beschermd bent, ook bv. bij een ongeval. Als ze weten welke vaccins u allemaal al gekregen hebt, kunnen ze bij een behandeling ook beter rekening houden met de kans op een allergische reactie.

Welke vaccinaties in Vitalink?

De vaccins die u als baby of tiener gekregen hebt, vaccins van toen u op reis ging, herhalingsvaccinaties… alle soorten vaccins kunnen in Vitalink staan. De enige voorwaarden:

  1. U moet toestemming geven om uw patiëntgegevens te delen.
  2. De arts die u het vaccin toediende, moet dat geregistreerd hebben in een databank van de Vlaamse overheid, Vaccinnet.

Sinds 2014  worden alle vaccins die baby’s en kinderen gratis krijgen (meestal via Kind en Gezin of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding) besteld en geregistreerd in Vaccinnet. Die verschijnen allemaal in Vitalink. Van vroegere jaren vindt u ook in Vitalink:

  • alle vaccinatiegegevens van Kind en Gezin toegediend aan kinderen sinds 1999
  • alle vaccinatiegegevens van de CLB's vanaf het schooljaar 2005-2006

In de databank zitten ook de reisvaccinatiegegevens van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (ITG). Heel wat meer mensen kunnen dus vanop hun pc controleren of ze nog vaccinaties nodig hebben voor ze op reis gaan.

Voor andere vaccins kunnen de vaccinatiegegevens maar in Vitalink verschijnen als die ingevoerd werden in Vaccinnet door de huisartsen of kinderartsen.

Hoe vaccinaties bekijken of veranderen in Vitalink?

  • Als patiënt kunt u zien welke gegevens over u in Vitalink staan via My Health Viewer. U kunt zelf geen gegevens toevoegen of aanpassen. u kan ze wel laten verwijderen.
  • Een zorgverlener kan de gegevens bekijken via zijn eigen software of in Vaccinnet. Gegevens toevoegen aan Vitalink gebeurt via Vaccinnet.

Mijn vaccins staan niet in Vitalink

Staan er over u geen of niet alle vaccinatiegegevens in Vitalink? Dat betekent dat uw arts ze niet geregistreerd heeft in de databank van de Vlaamse overheid, Vaccinnet.

Mogelijk heeft uw huisarts de gegevens wel genoteerd in uw medisch dossier. In dat geval moet u de vaccinatiegegevens zelf opzoeken in de vaccinatiekaartjes die u ooit gekregen heeft en uw oude boekjes van Kind en Gezin

Er staan fouten in de gegevens?

Het zijn de zorgverleners die de gegevens invoeren. Zij zijn dus verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze beveiligde informatie.

Staat er volgens u een fout in de gegevens? Meldt dat aan uw huisarts.

De gegevens van uw kinderen zien

Momenteel kan u met de Patiënt HealthViewer enkel uw eigen gegevens zien die in Vitalink staan. Niet die van uw kinderen, partner of andere familieleden. En uiteraard ook niet die van andere mensen.

We werken wel aan een mogelijkheid dat ouders de gegevens van hun kinderen kunnen volgen.

 

Raadpleeg je vaccinaties